Jämför pris och offerter på värmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
1. Förfrågan
1. Förfrågan
Du gör en offert­förfrågan & vi bekräftar dina uppgifter
2. Matchning
2. Matchning
Vi matchar dig med installatörer utifrån dina behov
3. Jämför offerter
3. Jämför offerter
Jämför offerter och hitta bästa lösningen för dig
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 31 mars 2021

Hur avfrostar man sin värmepump?

Frost bildas på luftvärmepumpen under 5 grader 

luftvärmepumpen inte fungerar optimalt under under isiga förhållanden krävs det därför regelbunden avfrostning för att undvika att inte värmepumpens kapacitet blir för låg.

Värmepumpen avfrostar normalt själv utedelen för att undvika isbildning. Det är möjligt att minska behovet av avfrostning genom att placera värmepumpens utomhusdel i ett mer soligt läge.

Avfrostning sker automatiskt på de flesta modeller. Nyare värmepumpar har ofta behovsstyrd avfrostning vilket är ett bättre alternativ än tidigare tidsinställd avfrostning.

Detta beror på att den behovsstyrda avfrostningen sparar energi då den endast avfrostar när det behövs, och under så lång tid som behövs. Värmepumpar med behovsstyrd avfrostning är särskilt effektiva i vårt omväxlande och kalla klimat och kan därmed ge stora besparingar för plånboken.

Vissa värmepumpar avfrostar genom att känna av utetemperaturen. Detta görs oftast genom en temperaturgivare som är belägen i luftströmmen bakom värmeväxlaren.

Då värmeväxlaren blir igenisad så stryps luftströmmen och utegivaren får utomhustemperar. I detta skede så går avfrostningsprocessen igång. Andra värmepumpar känner av vilken temperatur det är på det upphetttade köldmediet.

Blir temperaturen för låg på köldmediet i relation till utetemperaturen så startas avfrostningsprocessen.

Dags att byta ut din värmepump? Ta in flera offerter och jämför pris och kvalitet genom att fylla i formuläret ovan.

Varmepump Frost

Fördelar med att avfrosta värmepumpen

Vid avfrostning så stänger din värmepump ner sin innerdel och därmed sin cirkulation. Värmepumpen avfrostar via reversering vilket betyder att värmepumpen under avfrostning fungerar som en kylmaskin men utan att den blåser ut kalluft.

Istället tas den överskottsvärme som finns i innerdelen av värmepumpen och används för att frosta av utedelen.

Detta sker genom att överskottsvärmen tinar upp de nedisade lammelerna som sitter runt utedelens köldmedierör (är inomhustemperaturen under 16 grader fungerar dock inte detta eftersom det inte finns tillräckligt mycket värme för att genomföra avfrostningen).

När avfrostningsprocessen är färdig så har vattnet smält undan från lammelerna och din värmepump går i drift och startar sin cirkulation igen.

Varmepump VinterfrostVid avfrostningen, som normalt tar mellan 10 och 15 minuter, är det normalt att värmepumpen låter märkligt.

Vid avfrostning skapas det stora mängder vatten och vid extra fuktig väderlek är det normalt att det skapas upp till 20 liter vatten per dygn. Det är viktigt att vattnet kan ledas bort effektivt, särskilt under minusgrader då man annars riskerar att det bildas en isgata på gångvägar och uppfarter, eller att vattnet skadar husgrund eller trädgård.

Då det i vårt klimat snöar och regnar med jämna mellanrum så bör man ha som vana att kontrollera utedelen när det har snöat eller regnat. Kontrollerar man utedelen ofta så minimerar man risken att det bildas isvallar som kan leda bort vattnet till fel ställen. Ibland så krävs det även att man måste ta bort snö och is som inte värmepumpen själv klarar av att få bort genom sin avfrostningsprocess.

Onaturlig isbildning

Normalt så avfrostas värmepumpen automatiskt vid jämna mellanrum. Men ibland så kan det bildas mer frost och is än vad en värmepump klarar av att frosta av på egen hand. Ifall isklumpen blir tillräckligt stor så kan den faktiskt få en värmepump att sluta fungera.

Vattnet från den automatiska avfrostningen kan även den orsaka isbildning under, och på sidan, av värmepumpen. Ifall isen på detta sätt blir till en klump på undersidan av värmepumpen så kan även den orsaka att den slutar att fungera. Var därför uppmärksam på att det inte byggs is på detta sätt för om utedelen täcks med snö eller is så kommer den inte att få tillgång till luft. Detta innebär i sin tur att den inte kan generera värme.

Den här onormala isbildningen kan drabba alla värmepumpar oavsett fabrikat. Orsaker till detta kan bland annat bero på att:

  • Utetemperaturen sänks väldigt snabbt.
  • Uteluften innehåller mycket fukt vid nollgradiga temperaturer. Detta är mer vanligt i städer vid kusten.
  • Värmepumpen har för liten effekt jämfört med den faktiska volym den ska värma. Alltför låga inomhustemperaturer innebär att inte avfrostningen fungerar som den ska.
  • Luftpumpen är defekt.

Hur avlägsnar man onaturlig isbildning?

Om din värmepump isar igen flera gånger under varje år så bör du kontakta din leverantör för felsökning. Orsaker skulle kunna vara dålig placering av utedelen eller att det helt enkelt är något fel på den. Ifall din värmepump har isat igen så måste du ta bort isen, och det finns det olika sätt att få bort den. Är det plusgrader utomhus så kan du prova att stänga av värmepumpen tills isen smälter av sig själv.

Vid minusgrader utomhus krävs det lite mera jobb för att ta bort isen. Isen tas lättast bort genom att du häller en hink eller vattenkanna med hett vatten över den. Men när detta görs så var uppmärksam på att inte vatten kommer i kontakt med elektroniken (kretskort, kompressor och fläktmotor).

Vid avlägsning av den onaturliga isbildningen så ska du aldrig använda hårda föremål som till exempel skrapor för att skrapa bort is då detta kan förverka din garanti. Du får heller inte använda het luft, till exempel med en varmluftpistol, för att ta bort isen. Faktum är att du enbart bör använda vatten, vilket också är en relativt enkel metod. För att ta bort is på din värmepump så kan du följa vår enkla guide:

  1. Stäng av din värmepump och koppla ur strömmen. 
  2. Ta av locket på den isiga utedelen. 
  3. Häll en kanna hett vatten över utedelens tunna lameller.
  4. När utedelen är fri från is skruvar du tillbaka locket. 
  5. Anslut strömmen och starta värmepumpen som vanligt.

Är du intresserad av att investera i en luftvärmepump? I så fall så är du välkommen att fylla i formuläret för att beställa offerter från flera olika leverantörer. Det är kostnadsfritt och utan förpliktelser.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut