Jämför pris och offerter på värmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 26 januari 2021

10 tips för att maximera energibesparingen med din värmepump

Varmepump 10 Tips

En värmepump är ett mycket bra alternativ till värmekälla då den har stor potential att sänka dina energikostnader avsevärt. Men det är viktigt att göra energisparåtgärder i rätt ordning. 

För att maximera besparingen vid en investering i en värmepump bör du först se över vilka energisparåtgärder du kan göra i ditt hus. Det finns nämligen ett antal åtgärder som är både billiga och enkla men som samtidigt kan bidra till stora energibesparingar.

Genom att genomföra vissa av dessa åtgärder så sänker du inte bara energibehovet på ditt hus, och därmed värmekostnaden per år, med ett minskat energibehov så kan du även köpa en mindre och billigare värmepump.

Du bör alltså först se över möjligheterna att sänka den totala värmeförbrukningen för ditt hus - se checklista nedan - innan du installerar en värmepump.

För att begära offerter på den typ av värmepump som passar ditt boende, ska du fylla i formuläret till höger. 

10 enkla åtgärder för att minimera energibehovet för ditt hus

Varmepump VindTilläggsisolering av vindsbjälklag. Ifall vindsbjälklaget bara har 5-10 cm isolering så kan det vara mycket lönsamt att tilläggsisolera. Omkring 15 procent av värmen kan annars försvinna ut genom taket. Kostnaden för att spara omkring 7000 kWh per år ligger runt 6000 - 12000 kronor beroende på din vindsyta.

Varmepump DorrTätning av fönster och dörrar. Genom att täta lister vid fönster och dörrar finns det besparingsmöjligheter för några hundralappar per år. Om du misstänker att dina fönster läcker ut värme bör en hantverkare titta på dem då det kan visa sig att du kan vara i behov att byta fönster.

Varmepump FonsterByte till energifönster. Upp till 35 procent av husets värme kan läcka ut genom gamla fönster. Det finns därför mycket pengar att spara genom att installera energifönster. Denna investering är rätt så kostsam, men den kan i det långa loppet gynna dig och din ekonomi. Det är därför klokt att i förväg räkna på vad som ger den bästa totalekonomin.

Varmepump FlaktEffektiv ventilation med värmeåtervinning. Om några av rummen i huset är kallare än andra kommer det att skapa ett slags drag i huset, vilket kan öka energibehovet. Dessutom kan kondens bildas då varm luft tränger in i utrymmen med kall luft. Denna kondens kan i sin tur skapa mögel. Se därför till att sörja för effektiv ventilation i huset genom att exempelvis hålla dörrar i huset öppna.

Varmepump TermometerSänk inomhustemperaturen. Många hus har en inomhustemperatur som överstiger 23 grader. Men faktum är att den optimala temperaturen för att du ska känna dig pigg är 21 grader. Genom att sänka temperaturen med ett par grader kan du tjäna ytterligare några hundralappar per år (samtidigt som du blir piggare). Den typiska villaägaren kan sänka kostnaden för värme med 5 procent för varje grad som temperaturen sänks.

Varmepump TravelSänk inomhustemperaturen då du inte är hemma. Sänk temperaturen i huset när du är bortrest längre perioder. Genom att sänka inomhustemperaturen till cirka 15 grader kan du göra besparingar i värmeförbrukningen.

Varmepump VackarklockaHåll inomhusvärmen konstant. Du bör dock inte ändra temperaturen för mycket. Exempelvis så kanske det kan kännas dumt att värma huset på natten när du sover. Men det kräver faktiskt oftast mer värmeenergi till att värma ett kallt rum än att hålla en konstant temperatur.

Varmepump DuschhandtagSnålspolande duschhandtag. Genom att byta duschhandtag så kan du spara mycket varmvatten. I ett hushåll på fyra personer så kan denna åtgärd spara så mycket som 1500 kronor per år.

Varmepump SoffaFlytta möbler bort från radiatorer. Är radiatorer blockerade så kan de avge mindre värme, samt att värmen inte sprids lika effektivt i huset. Om möjligt så bör alltså blockerande möbler, i många fall soffan, flyttas till ett minimum av 30 centimeter bort från radiatorn.

Varmepump TermostatBra styr- och reglersystem. Ifall kompletterande el används då inte värmepumpen själv klarar av att hålla inomhustemperaturen så se då till att husets termostater är rätt injusterade - värmeregleringen ska slå på först när värmepumpen inte klarar att hålla inomhustemperaturen. Särskilt gamla termostater från 60-talet eller 70-talet reagerar långsamt på värme från värmepumpen och huset kan därför bli onödigt varmt. Vid byte till nya elektroniska termostater kan du spara så mycket som 20 procent av husets hela värmeförbrukning.

Minska husets energibehov så behöver du inte investera i en lika dyr värmepump

Innan köp av värmepump kan det alltså vara en bra idé att vidta vissa åtgärder för att minimera husets energibehov.

Dessa åtgärder maximerar i sin tur den besparing du kan göra vid köpet av en värmepump. Kan du optimera huset så det sparar maximalt med energi så kan du även välja en mindre värmepump till en bättre kostnad.

Exempelvis, istället för att som tidigare kanske behöva installera en 11 kW värmepump för att täcka husets energibehov så är det, efter energisparåtgärder, enbart behov för en 9 kW värmepump.

Men inte nog med att värmepumpen blir billigare, den kommer också kräva mindre elektricitet i drift för att effektivt värma upp huset. Detta gör att du även långsiktigt gör besparingar på de rörliga energikostnaderna. En skillnad från 11 kW till 9 kW kan innebära en besparing på tusentals kWh per år.

Är du intresserad av att investera i en värmepump? I så fall så är du välkommen att fylla i formuläret här på varmepumppriser.se för att beställa offerter från flera olika leverantörer. Det är kostnadsfritt och helt utan förpliktelser.

Läs också: Vad kostar en luft-luftvärmepump?

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut