Jämför pris och offerter på bergvärme
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
1. Förfrågan
1. Förfrågan
Du gör en offert­förfrågan & vi bekräftar dina uppgifter
2. Matchning
2. Matchning
Vi matchar dig med installatörer utifrån dina behov
3. Jämför offerter
3. Jämför offerter
Jämför offerter och hitta bästa lösningen för dig
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 20 april 2021

Vad kostar bergvärme?

Priset för bergvärme

Att installera en bergvärmepump är det dyraste alternativet bland värmepumparna. Men, bergvärme har störst potential för besparingar och kan betala tillbaka sig relativt snabbt.

Priset för bergvärme ligger normalt runt 110 000 kronor till 160 000 kronor.

Man kan säga att vid installationen av bergvärme består den slutliga kostnaden av två delar. Kostnaden för själva värmepumpen, och arbetskostnaden. Arbetskostnaden innefattar då borrning, anslutning, samt installation av värmepumpen.

En bergvärmepump passar bäst för dig som redan har vattenburen värme i ditt hus. Har du inte redan ett vattenburet värmesystem måste det installeras för att du ska kunna använda bergvärme. Du har då huvudsakligen två alternativ, golvvärme eller vattenburna element.

Golvvärme rekommenderas till bergvärme, i och med att det har möjlighet för högre energibesparing. Du bör dock vara medveten om att det inte alltid är lönsamt att dra in vattenburen värme i ditt hus, då priset vanligtvis är ganska högt.

Planerar du att installera en bergvärmepump, ska du fylla i formuläret ovan. Vi kontaktar dig sedan för att matcha dig med upp till 4 installatörer som ska kunna ge dig skräddarsydda offerter på bergvärme - helt kostnadsfritt och utan förpliktelser!

Radiatorer till bergvärme

Priset på bergvärme beror på ett flertal faktorer

Kostnaden beror på flera faktorer som skiljer sig i fall till fall. Värmepumpen, borrningen samt installationen kan variera kraftigt i pris beroende på förutsättningarna för just ditt hus.

Den största faktorn är priset på själva bergvärmepumpen. Här är det viktigt att välja en värmepump som är dimensionerad efter värmebehovet och storleken på ditt hus. Faktorer som kan påverka värmebehovet är bland annat storleken på huset, husets geografiska läge och isolering. Men det är något som som installatörerna kan hjälpa dig med.

Värmepumpar har olika kapacitet, från ett par kW till tiotals kW. Har du ett hus med stort värmebehov så behöver du installera en dyrare bergvärmepump med högre kapacitet.

Pris för borrning av bergvärme

En annan avgörande faktor för det slutgiltiga priset på bergvärme är djupet på borrhålet. Djupet på hålet beror bland annat på berggrunden och dess mineralsammansättning, grundvattenflödet samt ditt hus energibehov. Kostnaderna kan också bli större för dig som har ett stort hus, där det eventuellt behövs borras två hål för att få tillräckligt med värme.

Normalt djup för energibrunnen är 100 till 200 meter. För att få en uppfattning om vad borrdjupet har för inverkan på totalpriset följer här ett antal exempel på ungefärliga priser för olika borrdjup:

Borrdjup Ungefärligt pris
100 meter 30 000 kronor
150 meter 40 000 kronor
200 meter 55 000 kronor
250 meter 65 000 kronor

Obs! Dessa ska ses som väldigt generella riktlinjer, och inte som faktiska priser.

Vid byte av bergvärmepump behöver du inte betala för borrning igen, då samma borrhål återanvänds för den nya värmepumpen. På så sätt blir det inte alls lika dyrt att byta bergvärmepump som vid nyinstallation.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Pris för installation av bergvärme

Till sist tillkommer kostnaden för själva installationen. Den kan även den variera men ligger oftast mellan 10 000 och 30 000 kronor. Priset kan också skilja sig beroende på var i Sverige du bor. I Stockholmsregionen kan du exempelvis räkna med att priset är lite högre än i övriga landet. Det betyder dock inte nödvändigtvis att det är billigare för dig som bor på landet.

Bor du i Norrland kan det vara så att det behövs borras djupare för att komma åt värmeenergin. Detta beror på att ett mindre antal soltimmar per år träffar marken, vilket gör att berggrunden blir kallare. I norr är värmebehovet även oftast högre, då det är ett kallare klimat.

Generellt så blir borrdjupet grundare ju längre söderut i Sverige som bergvärmepumpen installeras. Det kan vara bra att ha i åtanke att det lägsta priset kanske inte alltid betyder den bästa lösningen. Var noga med att se över vad du verkligen får för priset och jämför endast likvärdiga alternativ.

Om borrdjupet exempelvis är grundare för en viss leverantör (vilket medför ett billigare totalpris) så kan kanske bergvärmepumpen i slutänden inte ta till vara på optimal mängd värmeenergi. Detta i sin tur gör att de långsiktiga besparingarna blir mindre.

Spara pengar med ROT-avdrag för bergvärme

Har du möjlighet att få ROT-avdrag på arbetskostnaderna så har du möjlighet att göra stora besparingar på värmepumpen. Du kan få en skattereduktion med upp till 30 % av arbetskostnaderna. För bergvärme så räknar man normalt arbetskostnaderna som ett schablonbelopp på 35 % av totalkostnaden. Det betyder i praktiken att avdraget blir på 10,5 % av totala kostnaden.

Prisjämförelse av olika sorters värmepumpar

I många fall kan det alltså löna sig att betala extra för kvalitet. Fast investeringspriset i en bergvärme är relativt högt så har det potential att snabbt betala tillbaka sig. Normalt kan bergvärme återbetala sig redan efter 5 till 10 år.

Nedan följer en tabell som illustrerar relativa priser för de vanligaste typerna av värmepumpar du kan välja mellan. Var uppmärksam på att det är generella uppskattningar och att priser och besparingsgraderna kan variera.

Typ av värmepump Totala priset Besparing
Luft-luft 5 000 - 20 000 kronor 30 - 55 %
Luft-vatten 95 000 - 130 000 kronor 40 - 65 %
Jordvärme 100 000 - 150 000 kronor 45 - 75 %
Bergvärme 110 000 - 160 000 kronor 50 - 80 %

Jämför offerter på bergvärme

Installeras en bergvärmepump korrekt så är den mer eller mindre underhållsfri, så vid installation lönar det sig att låta en professionell installatör utföra den. Även om aldrig helt kommer ifrån underhåll, och den bör få service med jämna mellanrum. Då priser tenderar att variera mellan olika leverantörer bör du alltid ta in mer än en offert.

Vi på GreenMatch hjälper dig med just det! Allt du behöver göra är fylla i vårt formulär. Vi kontaktar dig sedan för lite kompletterande information, och matchar dig med upp till 4 lokala installatörer utifrån just dina behov. De kommer i sin tur ge dig dina offerter på bergvärme. Vår tjänst kostar ingenting för dig, och medför heller inga förpliktelser. Låt installatörerna slåss om dig, och få konkurrenskraftiga priser.  

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva om värmepumpar och förnybar energi för Greenmatch sedan början av 2018. Under denna tid har jag lärt mig så mycket jag kan om värmepumpar. Allt för att kunna ge dig som läsare så bra underlag som möjligt och hjälpa dig i sökandet för en grönare energilösning för ditt hem.