Jämför pris och offerter på luft‑luftvärmepump
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
1. Förfrågan
1. Förfrågan
Du gör en offert­förfrågan & vi bekräftar dina uppgifter
2. Matchning
2. Matchning
Vi matchar dig med installatörer utifrån dina behov
3. Jämför offerter
3. Jämför offerter
Jämför offerter och hitta bästa lösningen för dig
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 10 januari 2022

Vad kostar en luft-luftvärmepump?

Pris för luft-luftvärmepump med installation runt 12 000 till 25 000 kr 

Totala priset för en luft-luftvärmepump, inklusive installation, är vanligtvis mellan 12 000 kronor och 25 000 kronor.

När du köper en värmepump är givetvis kostnaden en avgörande fråga. Luft-luftvärmepump är det billigaste alternativet bland värmepumpar, och ett utmärkt alternativ för den som snabbt och enkelt vill dra ner på uppvärmningskostnaderna av huset. En luft-luftvärmepump är även den enklaste och billigaste värmepumpen att installera.

Luft-luftvärmepumpen är i första hand tänkt att fungera som ett komplement till en redan befintlig värmekälla. Har du direktverkande el och höga energikostnader så kan en luft-luftvärmepump vara ett mycket bra komplement. Med en luft-luftvärmepump kan du vid optimala förhållanden spara så mycket som 65 procent av din uppvärmningskostnad.

Normalt är besparingen 30 till 50 procent. Luft-luftvärmepumpen är också väldigt populär som ett värmealternativ till fritidshuset där den, bland annat, kan användas för underhållsvärme under vintermånaderna.

Fyll i formuläret ovan för att ansöka om upp till 4 offerter på luft-luftvärmepumpar från installatörer nära dig.

Priset för luft-luftvärmepumpar 12 000 till 25 000 kr.

Installationskostnad för en luft-luftvärmepump runt 5 000 kr

Priset för en luft-luftvärmepump är uppdelat i två delar – priset för installationen och priset för själva värmepumpen. Pris för standardinstallation av luft-luftvärmepump kostar cirka 5 000 kronor, och är därmed relativt billig jämfört med de andra typerna av värmepumpar. Installationskostnaden är så låga då installationen är förhållandevis enkel.

Många installatörer har en fast installationskostnad för en så kallad standardinstallation, och du kan lätt jämföra installationskostnaden mellan olika leverantörer (och vad som ingår i priset). Uppfyller inte ditt hus kraven för en standardinstallation, exempelvis hos vissa installatörer ifall du har betong- eller timmerväggar, kan det bli dyrare. Det är därför viktigt att du tar reda på vad en standardinstallation innebär för just din leverantör.

Det kan också vara bra att vara medveten om att återförsäljare ofta erbjuder specialpriser på installationen som de kanske inte kan erbjuda över hela landet. Kostnaderna för installationen kan därför variera beroende på vilken region du bor i. Installation av luft-luftvärmepump i Norrland kan exempelvis vara ett par tusenlappar dyrare hos vissa leverantörer.

1 1: Utomhusdelen drar in värme från luften med fläktar och för den genom en värmeväxlare. 2 2: Värmen förs över till ett köldmedium. Kokpunkten på köldmediet är mycket låg, vilket gör att värmen kan förvandla köldmediet till ånga. 3 3: Ångan går igenom en kompressor som ökar temperaturen och förvandlar den till ånga med högre densitet. 4 4: Den varma ångan från kompressorn förs till värmepumpens innedel via ett rörsystem. 5 5: Värmepumpens innedel blåser ut värmen från ångan med hjälp av fläktar, och värmer därmed upp rummet. 6 6: När värmen från ångan spridits via fläktarna kyls den ner och blir återigen gradvis till vätska (köldmedium) igen. 7 7: Köldmediet passerar en expansionsventil som tvingar den att avge mer värme och blandas med luft, vilket skapar en mix av vätska och ånga. 8 8: Köldmediet circulerar sedan tillbaka till värmepumpens utedel för att värmas upp igen.
Luft-luftvärmepump värme

Priset på själva luft-luftvärmepumpen beror på kvalitet och effekt

Priset på själva luft-luftvärmepumpen ligger normalt någonstans mellan 7 000 kr - 20 000 kr, Du kan komma undan relativt billigt med en värmepump av sämre kvalitet, men många som köper en billig luft-luftvärmepump gör fel i och att enbart gå efter priset. Kostnaden kan dock gå upp mot 45 000 kronor för en specialpump med flera inomhusdelar.

Anledningen till att köpa en värmepump från början är ju att få ner energikostnaderna, och spara pengar under en lång tid. En billigare värmepump av sämre kvalitet kan behöva bytas ut tidigare, ge mindre energibesparing, och vara dåligt anpassad till det nordiska klimatet. Kom ihåg att du oftast betalar lika mycket för installationen, oavsett pris på värmepumpen. Det är därför bra att överväga inköpskostnaderna gentemot besparingarna under värmepumpens livstid snarare än endast välja den billigaste pumpen.  

Högre SCOP och effekt medför en högre kostnad

Förutom kvaliteten så är luft-luftvärmepumpens effekt och effektivitet avgörande för priset. Är värmepumpen anpassad för mindre hus har den lägre effekt och är oftast billigare.

SCOP-värdet, på svenska årsvärmefaktor, visar hur mycket energi du får ut av värmepumpen. Ett SCOP-värde på 3 betyder att för varje 1 kWh som används får du ut 3 kWh värmeenergi. När du jämför värmepumpar av samma effekt kan det vara en väldigt bra indikator på vilken som är effektivare.

Det viktigaste är givetvis att hitta en värmepump som är mest lämpad till just dina behov. Vilken kapacitet behövs? Räcker det med bara en inomhusdel för din planlösning? Vilka extra funktioner vill du ha?

Nedan följer en tabell som illustrerar relativa priser mellan olika typer av värmepumpar. Var uppmärksam på att det är generella uppskattningar och att priser och besparingen kan variera.
Exempelpriser olika värmesystem
Typ Ungefärliga priser Ungefärliga besparingar i %* 
Luft-luftvärmepump 12 000 - 25 000 kr 30-50 %
Luft-vattenvärmepump 95 000 - 140 000 kr Upp till 60 %
Frånluftsvärmepump 60 000 - 110 000 kr 40-60 %
Jordvärme 100 000 - 160 000 kr Upp till 70 %
Bergvärme 110 000 - 180 000 kr Upp till 80 % 

*Jämfört med direktverkande el.

Det ska du vara uppmärksam på när du köper en luft-luftvärmepump

Då värmepumpen har blivit så populär de senaste åren så finns det en myriad av återförsäljare och installatörer att välja ibland, och priserna kan variera stort mellan dessa. Lägg därför ner tid att jämföra priser av värmepumpar och installationskostnader mellan flera olika återförsäljare och installatörer. Ta alltid in offerter från flera företag.

Du ska enligt lag använda dig utav en ackrediterad och certifierad installatör då en installation innefattar många viktiga moment som måste utföras på rätt sätt. En felinstallerad värmepump kan fungera suboptimalt och ha sämre effekt, du kan gå miste om garantin och dessutom riskerar du skador på ditt hus och miljön.

Spara 30 % på installationskostnaden med rotavdraget

Då en installation av en värmepump räknas som hushållsarbete så kan du som uppfyller kraven använda ROT-avdraget för att få en skattereduktion. När du installerar luft-luft- eller luft-vattenvärmepumpar räknas installationskostnaden som ett schablonbelopp på 30 % av totalkostnaden, inklusive värmepumpen. Om du köper en luft-luftvärmepump, inklusive installation, för 20 000 kr, blir kostnaden för installationen då 6 000 kr (20 000 kr x 0,3). Rotavdraget blir i sin tur 1 800 kr, (6 000 kr x 0,3). I praktiken är alltså rot-avdraget på 9 % av totala kostnaden.

Är du intresserad av att investera i en luft-luftvärmepump? Beställ offerter genom att trycka på knappen nedan och fylla i formuläret. Få upp till fyra offerter - helt utan kostnad eller förpliktelser.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva om värmepumpar och förnybar energi för Greenmatch sedan början av 2018. Under denna tid har jag lärt mig så mycket jag kan om värmepumpar. Allt för att kunna ge dig som läsare så bra underlag som möjligt och hjälpa dig i sökandet för en grönare energilösning för ditt hem.