Beställ offerter på värmepumpar
Jämför priser och kvalitet
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 17. mars 2020

Vad kostar en luft-luftvärmepump?

Priset på en luft-luftvärmepump är beroende av flertalet faktorer, framförallt kvaliteten på själva värmepumpen

Vad är priset på en luft-luftvärmepump?

Totalt är priset för en luft luftvärmepump inklusive installation vanligtvis mellan 10 000 kronor och 30 000 kronor.

Vid ett köp av värmepump så är givetvis kostnaden en avgörande fråga. Luft-luftvärmepump är det billigaste alternativet bland värmepumpar, och är ett bra alternativ för den som snabbt och enkelt vill få ner kostnaderna för uppvärmning av huset. En luft-luftvärmepump är även den enklaste värmepumpen att installera.

Luft-luftvärmepumpen är avsedd till att i första hand fungera som ett komplement till en redan befintlig värmekälla. Har du direktverkande el och höga energikostnader så kan en luft-luftvärmepump vara ett mycket bra komplement. Med en luft-luftvärmepump kan du vid optimala förhållanden spara så mycket som 65 procent av din uppvärmningskostnad.

Normalt är besparingen 30 till 50 procent. Luft-luftvärmepumpen är också väldigt populär som ett värmealternativ till fritidshuset där den, bland annat, kan fungera som underhållsvärmekälla under vintermånaderna. Fyll i formuläret ovan för att ansöka om upp till 4 skräddarsydda offerter på en luft-luftvärmepump.

Priset för en luft luftvärmepump

Men vad kostar en luft-luftvärmepump, och vad kostar installationen?

Priset för en luft-luftvärmepump är uppdelat i två delar – priset för installationen och priset för själva värmepumpen, som normalt ligger någonstans mellan 5 000 kr - 25 000 kr. Installationen kostar cirka 5 000 kronor och är därmed relativt billig jämfört med de andra typerna av värmepumpar. Installationskostnaden i sig är inte särskilt stor då installationen som sagt är förhållandevis enkel. 

De flesta installatörerna har en fast installationskostnad för en så kallad standardinstallation och du kan lätt jämföra installationskostnaden mellan olika leverantörer (och vad som ingår i priset). Uppfyller inte ditt hus kraven för en standardinstallation, exempelvis ifall du har betongväggar, så kan det bli dyrare. Ta reda på vad standardinstallation innebär för just din leverantör.

Varmepump Luft PrisDet kan också vara bra att vara medveten om att återförsäljare ofta erbjuder specialpriser på installationen som de kanske inte kan erbjuda över hela landet. Dessa kostnader kan variera beroende på vilken region du bor i. Installation av värmepump i Norrland är exempelvis ett par tusenlappar dyrare hos vissa leverantörer.

Kostnad & kvalitet

Den totala kostnaden för en luft-luftvärmepump är dock till största delen beroende av vilket kvalitet du väljer på värmepumpen. Du kan komma undan relativt billigt med en värmepump av sämre kvalitet, men många som köper en billig luft-luftvärmepump gör fel i och att enbart gå efter priset.

Anledningen till att köpa en värmepump från början är ju att få ner energikostnaderna och spara pengar under en lång tid. En värmepump av sämre kvalitet kan medföra oönskade kostnader som slutligen kan göra den till det dyrare alternativet.

Exempelvis så kan en billigare värmepump av sämre kvalitet behöva bytas ut tidigare, ge mindre energibesparing, och vara dåligt anpassad till det nordiska klimatet. Kom ihåg att du betalar lika mycket för installationen, oavsett pris på värmepumpen.

Större effekt ger en högre kostnad

De flesta värmepumpar kostar vanligtvis mellan 10 000 – 20 000 kronor. Förutom kvaliteten så är luft-luftvärmepumpens effekt avgörande för priset. Är värmepumpen anpassad för mindre hus och därmed har lägre effekt så är den billigare.

Kostnaden kan dock gå upp mot 45 000 kronor för en specialpump av ett kvalitetsmärke med flera inomhusdelar. Men det viktigaste är givetvis att hitta en värmepump som är mest lämpad till just dina behov. Vilken kapacitet behövs? Räcker det med bara en inomhusdel för din planlösning? Vilka extra funktioner vill du ha?

Då värmepumpen har blivit så populär de senaste åren så finns det en myriad av återförsäljare och installatörer att välja ibland, och priserna kan variera stort mellan dessa. Lägg därför ner tid att jämföra priser av värmepumpar och installationskostnader mellan flera olika återförsäljare och installatörer. Ta alltid in offerter från flera företag.

Nedan följer en tabell som illustrerar relativa priser mellan olika typer av värmepumpar. Var uppmärksam på att det är generella uppskattningar och att priser och besparingsgrader kan variera.

varmepump priser

Är det något annat jag bör vara uppmärksam på vid ett köp av en luft-luftvärmepump?

Du bör använda dig utav en ackrediterad och certifierad installatör då en installation innefattar många viktiga moment som måste utföras på rätt sätt. En felinstallerad värmepump kan fungera suboptimalt och ha sämre effekt, du kan gå miste om garantin och dessutom riskerar du skador på ditt hus.

Till sist bör du vara uppmärksam på att du kan ansöka om ROT-avdrag för installationskostnaden av din värmepump. Då en installation av en värmepump räknas som hushållsarbete så kan du som uppfyller kraven använda ROT-avdraget för att få en skattereduktion.

Skatteverket tillåter 30 procent skattereduktion på hushållsarbete upp till 166 667 kronor och ROT-avdraget är något du kan använda för själva arbetskostnaden vid installationen. Då innefattas inte materialkostnader, men dessa är oftast inte särskilt stora.

Är du intresserad av att investera i en luft-luftvärmepump? Beställ offerter genom att trycka på knappen nedan och fylla i formuläret. Få upp till fyra skräddarsydda offerter - helt utan kostnad eller förpliktelser.

Beställ offerter på luftvärmepumpar nu Det tar mindre än 1 minut!