Beställ offerter på värmepumpar
Jämför priser och kvalitet
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Nytt avdrag 2021: Spara 15 % på solceller - läs mer här
Senast uppdaterad: 18. december 2020

Vad kostar en luft-luftvärmepump?

Pris för luft-luftvärmepump inklusive installation

Totalt är priset för en luft-luftvärmepump, inklusive installation, vanligtvis mellan 12 000 kronor och 25 000 kronor.

Vid ett köp av värmepump är givetvis kostnaden en avgörande fråga. Luft-luftvärmepump är det billigaste alternativet bland värmepumpar, och ett bra alternativ för den som snabbt och enkelt vill dra ner på kostnaderna för uppvärmning av huset. En luft-luftvärmepump är även den enklaste värmepumpen att installera.

Luft-luftvärmepumpen är i första hand tänkt att fungera som ett komplement till en redan befintlig värmekälla. Har du direktverkande el och höga energikostnader så kan en luft-luftvärmepump vara ett mycket bra komplement. Med en luft-luftvärmepump kan du vid optimala förhållanden spara så mycket som 65 procent av din uppvärmningskostnad.

Normalt är besparingen 30 till 50 procent. Luft-luftvärmepumpen är också väldigt populär som ett värmealternativ till fritidshuset där den, bland annat, kan användas för underhållsvärme under vintermånaderna.

Fyll i formuläret ovan för att ansöka om upp till 4 offerter på luft-luftvärmepumpar från installatörer nära dig.

Installationskostnad för en luft-luftvärmepump runt 5000 kr

Priset för en luft-luftvärmepump är uppdelat i två delar – priset för installationen och priset för själva värmepumpen. Pris för standardinstallation av luft-luftvärmepump kostar cirka 5 000 kronor och är därmed relativt billig jämfört med de andra typerna av värmepumpar. Installationskostnaden är så låga då installationen är förhållandevis enkel.

Många installatörer har en fast installationskostnad för en så kallad standardinstallation, och du kan lätt jämföra installationskostnaden mellan olika leverantörer (och vad som ingår i priset). Uppfyller inte ditt hus kraven för en standardinstallation, exempelvis ifall du har betong- eller timmerväggar, kan det bli dyrare. Ta reda på vad standardinstallation innebär för just din leverantör.

Det kan också vara bra att vara medveten om att återförsäljare ofta erbjuder specialpriser på installationen som de kanske inte kan erbjuda över hela landet. Kostnaderna för installationen kan därför variera beroende på vilken region du bor i. Installation av luft-luftvärmepump i Norrland kan exempelvis vara ett par tusenlappar dyrare hos vissa leverantörer.

Luft-luftvärmepump innedel

Priset på själva luft-luftvärmepumpen beror på kvalitet och effekt

Priset på själva luft-luftvärmepumpen ligger normalt någonstans mellan 7 000 kr - 20 000 kr, Du kan komma undan relativt billigt med en värmepump av sämre kvalitet, men många som köper en billig luft-luftvärmepump gör fel i och att enbart gå efter priset. Kostnaden kan dock gå upp mot 45 000 kronor för en specialpump av ett kvalitetsmärke med flera inomhusdelar.

Anledningen till att köpa en värmepump från början är ju att få ner energikostnaderna, och spara pengar under en lång tid. En värmepump av sämre kvalitet kan medföra oönskade kostnader som slutligen kan göra den till det dyrare alternativet.

Exempelvis så kan en billigare värmepump av sämre kvalitet behöva bytas ut tidigare, ge mindre energibesparing, och vara dåligt anpassad till det nordiska klimatet. Kom ihåg att du oftast betalar lika mycket för installationen, oavsett pris på värmepumpen.

Högre SCOP och effekt medför en högre kostnad

Förutom kvaliteten så är luft-luftvärmepumpens effekt och effektivitet avgörande för priset. Är värmepumpen anpassad för mindre hus har den lägre effekt och är oftast billigare.

SCOP-värdet, på svenska årsvärmefaktor, visar hur mycket energi du får ut av värmepumpen. Ett SCOP-värde på 3 betyder att för varje 1 kWh som används får du ut 3 kWh värmeenergi. När du jämför värmepumpar av samma effekt kan det vara en väldigt bra indikator på vilken som är effektivare.

Det viktigaste är givetvis att hitta en värmepump som är mest lämpad till just dina behov. Vilken kapacitet behövs? Räcker det med bara en inomhusdel för din planlösning? Vilka extra funktioner vill du ha?

Nedan följer en tabell som illustrerar relativa priser mellan olika typer av värmepumpar. Var uppmärksam på att det är generella uppskattningar och att priser och besparingen kan variera.

Typ Ungefärliga priser Ungefärliga besparingar i % 
Luft-luftvärmepump 12 000 - 25 000 kr 30-50 %*
Luft-vattenvärmepump 95 000 - 140 000 kr Upp till 60 %
Frånluftsvärmepump 60 000 - 110 000 kr 40-60 %
Jordvärme 100 000 - 160 000 kr Upp till 70 %
Bergvärme 110 000 - 180 000 kr Upp till 80 % 

*Jämfört med direktverkande el.

Är det något annat jag bör vara uppmärksam på vid ett köp av en luft-luftvärmepump?

Då värmepumpen har blivit så populär de senaste åren så finns det en myriad av återförsäljare och installatörer att välja ibland, och priserna kan variera stort mellan dessa. Lägg därför ner tid att jämföra priser av värmepumpar och installationskostnader mellan flera olika återförsäljare och installatörer. Ta alltid in offerter från flera företag.

Du bör använda dig utav en ackrediterad och certifierad installatör då en installation innefattar många viktiga moment som måste utföras på rätt sätt. En felinstallerad värmepump kan fungera suboptimalt och ha sämre effekt, du kan gå miste om garantin och dessutom riskerar du skador på ditt hus.

Spara 30 % på installationskostnaden med rotavdraget

Till sist bör du vara uppmärksam på att du kan ansöka om ROT-avdrag för installationskostnaden av din värmepump. Då en installation av en värmepump räknas som hushållsarbete så kan du som uppfyller kraven använda ROT-avdraget för att få en skattereduktion.

Skatteverket tillåter 30 procent skattereduktion på hushållsarbete, upp till 50 000 kr i avdrag, och ROT-avdraget är något du kan använda för själva arbetskostnaden vid installationen. När du installerar luft-luft & luft-vattenvärmepumpar räknas installationskostnaden som ett schablonbelopp på 30 % av totalkostnaden, inklusive värmepumpen. Om du köper en luft-luftvärmepump, inklusive installation, för 20 000 kr, blir kostnaden för installationen då 6 000 kr (20 000 kr x 0,3). Rotavdraget blir i sin tur 1 800 kr, (6 000 kr x 0,3)

Är du intresserad av att investera i en luft-luftvärmepump? Beställ offerter genom att trycka på knappen nedan och fylla i formuläret. Få upp till fyra offerter - helt utan kostnad eller förpliktelser.

Beställ offerter på värmepumpar Det tar mindre än 1 minut!
Skriven av Timmy Biedron Skribent Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.
Kontakta mig: