Jämför pris och offerter på värmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
1. Förfrågan
1. Förfrågan
Du gör en offert­förfrågan & vi bekräftar dina uppgifter
2. Matchning
2. Matchning
Vi matchar dig med installatörer utifrån dina behov
3. Jämför offerter
3. Jämför offerter
Jämför offerter och hitta bästa lösningen för dig
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 21 april 2021

Att tänka på innan du köper värmepump

Innan köp av värmepump bör du förvissa dig om att det är rätt val just för dig

Varmepump Pris

Innan du slår till och köper en värmepump så är det ett par ting du bör överväga. Värmepumpar är ett mycket bra alternativ till värmekälla men behöver inte vara den optimala lösningen för just ditt boende. Utöver det finns det olika typer av värmepumpar som kräver olika förutsättningar.

Vad är ditt nuvarande värmesystem och energikostnader?

Är du som har alternativa värmesystem såsom elvärme, fjärrvärme, olje-, ved-, eller pelletspanna nöjd med det befintliga värmesystemet? Anledningen till att köpa en värmepump är främst att göra det bekvämare för dig samt att givetvis dra ner på energikostnaderna. För dig som för tillfället har elvärme så kan du göra stora besparingar på dina värmekostnader.

Har du för nuvarande en olje-, ved-, eller pelletspanna så finns möjlighet för besparingar även där, men framförallt finns det en bekvämlighetsaspekt att ta hänsyn till. En värmepump är även betydligt mindre skrymmande än de flesta pannor. Du bör även ta hänsyn till livslängden på din nuvarande värmekälla. Är det ett gammalt system som snart behöver bytas ut kan det bli läge att byta till värmepump, kopplat till värmesystemets ålder är även effektiviteten. Gamla värmesystem kan ha sämre effektivitet.

Du bör beräkna vad dina nuvarande energikostnader är, samt jämföra dessa med en kalkyl för en värmepump. En värmepumpsleverantör kan göra dessa beräkningar åt dig. Försök att ge data för din uppvärmning från lång tid tillbaka så att du ger en så rättvisande bild av din förbrukning som möjligt. Detta kan du enkelt få hjälp med genom att fylla i dina kontaktuppgifter och övrig information i formuläret till höger. 

Vilken miljöpåverkan har ditt nuvarande värmesystem?

För dig som är miljömedveten så kan en värmepump vara ett ypperligt alternativ. Har du elvärme, oljepanna eller pelletspanna så är värmepumpen ett bättre alternativ rent miljömässigt. Elvärme kommer inte bara med höga energikostnader, är källan inte från grön el så innebär det höga indirekta koldioxidutsläpp. Oljepannor är likaså en miljöbov när det kommer till mängden koldioxidutsläpp. En pelletspanna orsakar inte mycket i form av direkta koldioxidutsläpp, men däremot bidrar den till försurning och övergödning. Vill du läsa mer om en värmepumps miljöpåverkan så kan du göra det här: Vilken miljöpåverkan har en värmepump?

Varmepump _miljo

Husets förutsättningar är betydande för ditt val av värmepump

Beroende på ditt nuvarande värmesystem så kan en värmepump sänka dina energikostnader avsevärt. Detta beror dock på flera faktorer såsom bland annat husets storlek, husets planlösning, husets geografiska läge och hushållets storlek. Har du ett högt varmvattenförbruk till exempel så kan du välja en värmepump som är utvecklad till att producera extra mycket varmvatten. Generellt så gäller det att ju högre ditt värmeförbruk är, desto mer kan du tjäna på att skaffa en värmepump.

Ditt värmeförbruk är även direkt avgörande för vilken typ och storlek på värmepump som kan bli aktuell. Det är viktigt att värmepumpen dimensioneras så att den klarar av att lönsamt värma ditt hus även under kalla vintermånader. En värmepump med högre kapacitet är visserligen dyrare, men den kan löna sig i längden. Köper du en underdimensionerad värmepump som inte klarar av att värma upp ditt boende under de kallaste månaderna så kan den behöva hjälp från en kompletterande värmekälla såsom direktel. Detta kan i sin tur göra att den mindre värmepumpen i slutänden blir dyrare.

Vad gäller din tomt så kan storleken ha betydelse. Har du en liten tomt så finns det exempelvis begränsningar för vilken typ av värmepump du kan installera. Exempelvis så kräver en jordvärmepump en relativt stor yta vilket kan göra att det inte är ett alternativ för dig med liten tomt. Bergvärmepumpar har andra förutsättningar då den installeras på djupet och kräver mindre plats. Dock kan berggrundens karaktär sätta begränsningar. Har du liten tomt så kan det även bli problem för framkomligheten vid själva borrningen.

Vilken typ av värmepump bör du välja?

Det finns olika typer av värmepump att välja mellan. De vanligaste är luft-luftvärmepump, luft-vattenvärmepump, bergvärmepump samt jordvärmepump. Alla har olika förutsättningar för när de passar bäst. Klimatet och årsmedeltemperaturen kan exempelvis vara en avgörande faktor för valet av värmepump där just du bor. Det är därför viktigt att de gör efterforskningar för vilken värmepump som kan passa dig bäst. Här på varmepumppriser.se finns information om alla typer av värmepumpar för dig som vill lära dig mer.

Generellt för de olika värmepumpsalternativen kan nämnas:

  • Luftvärme, det vill säga luft-luftvärmepump eller luft-vattenvärmepump, hämtar energi från uteluften. Luftvärme har den fördelen att den inte kräver några större åtgärder vid installation. Dock så är den, till skillnad från de andra typerna av värmepump, beroende av utomhustemperaturen. Ju kallare det är ute desto sämre effekt har luftvärmepumpen. Därför är nödvändigtvis en luftvärmepump inte det bästa alternativet för dig som bor i de norra delarna av landet. En luft-luftvärmepump bör även ses som ett komplement till din nuvarande värmekälla då den oftast inte har kapacitet att värma upp hela din bostad.
  • Bergvärmepumpen har blivit den vanligaste värmepumplösningen i landet. Även om installationskostnaden är högst så får du i de flesta fall en pålitlig och långlivad värmekälla med kapacitet att sänka dina energikostnader avsevärt. Det krävs dock att det finns möjlighet att borra där du bor. En bergvärmepump kan vara ett bra alternativ för dig som har kalla årsmedeltemperaturer då denna typ av värmepump inte är beroende av utomhustemperaturen.
  • Jordvärmepumpen delar samma princip som bergvärmepumpen. Skillnaden är att värmeenergin hämtas från markskiktet istället för berggrunden. Installationen av en jordvärmepump kan vara omfattande och kräver att du har en relativt stor tomt, med du slipper och andra sidan att borra vilket är det dyrare alternativet.

Är du intresserad av att investera i en värmepump? I så fall så är du välkommen att fylla i formuläret här på varmepumppriser.se för att beställa offerter från flera olika leverantörer. Det är gratis och helt utan förpliktelser.