Jämför pris och offerter på värmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
1. Förfrågan
1. Förfrågan
Du gör en offert­förfrågan & vi bekräftar dina uppgifter
2. Matchning
2. Matchning
Vi matchar dig med installatörer utifrån dina behov
3. Jämför offerter
3. Jämför offerter
Jämför offerter och hitta bästa lösningen för dig
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 20 april 2021

Hur mycket mindre blir elförbrukningen vid användning av en bergvärmepump?

En bergvärmepump är det dyraste värmepumpalternativet och är för många en stor investering. Trots detta så är bergvärmepumpen mycket vanlig i Sverige. Det är många som inser att det finns stora besparingsmöjligheter med en investering av denna typ av värmepump.

Faktum är att bergvärmepumpen ger den största möjliga energibesparingen jämfört med de andra värmepumpsalternativen. Redan efter 5 till 10 år kan du ha tjänat in den ursprungliga investeringen i form av lägre rörliga energikostnader.

Bergvärmepumpen har den fördelen att den kan hålla samma effekt oavsett vilken temperatur det är utomhus. Bergvärmepumpen hämtar den solenergi som finns lagrad i långt nere i berggrunden där temperaturen konstant ligger på 6 till 8 grader året runt. En bergvärmepump har därför en mycket bra årsvärmefaktor. Detta gör att bergvärmepumpen är ett bra alternativ oavsett var du bor i Sverige.

Ska du investera i bergvärme till ditt hus? Använd gärna vår kostnadsfria offerttjänst för att enkelt jämföra skräddarsydda priser från leverantörer nära dig. Helt utan förpliktelser!

Minska elförbrukning med bergvärmepump

Vilka energibesparingar är bergvärmepumpen kapabel till?

Generellt ligger energibesparingen för en värmepump på mellan 50 och 80 procent jämfört med elvärme. Som för alla värmepumpar beror dock detta på ett flertal faktorer, bland annat, husets storlek, husets geografiska läge, hushållets storlek och husets förmåga att behålla värme.

Energimyndigheten har utfört tester på nio bergvärmepumpar i en labbmiljö som simulerar ett svenskt klimat med en årsmedeltemperatur på 6 grader. De testade värmepumparna har alla en effekt på mellan 9 och 10 kW vilket innebär att de är aningen överdimensionerade för de mindre husen. Detta kan i sin tur sänka årsvärmefaktorn. Generellt för de testade bergvärmepumparna är att de ger en energibesparing på mellan 64 och 80 procent.

Hur mycket energi du kan spara är beroende på husets totala energibehov samt vilket vattenburet värmesystem du har – golvvärme eller radiatorer. Generellt så har hus med högt energibehov (34 300 kWh) större energibesparingsförmåga än mindre hus (24 200 kWh).

Vad som kan vara viktigt att tänka på när du jämför effektiviteten på värmepumpar är att inte bara jämföra värmepumparnas årsvärmefaktor, men också vad de faktiskt har kapacitet till att spara i kWh.

Besparing för hus med lågt energibehov

Beroende på vilket vattenburet värmesystem huset har så skiljer sig bergvärmepumparnas besparingskapacitet för ett hus med lågt energibehov: 24 200 kWh.

  • För ett hus med golvvärme sparar de testade bergvärmepumparna mellan 69 och 79 procent (vilket motsvarar 16 600 till 19 000 kWh per år) och har en årsvärmefaktor på mellan 3,2 och 4,7.
  • För ett hus med radiatorer sparar de testade bergvärmepumparna mellan 64 och 74 procent (motsvarande 15 400 till 17 900 kWh per år) och har en årsvärmefaktor på mellan 2,8 och 3,8. 

För ett värmesystem baserad på radiatorer minskar alltså energibesparingen en aning.

Besparing för hus med högt energibehov

Precis som för hus med mindre energibehov gäller det för hus med större energibehov (34 300 kWh) att besparingen är beroende på det vattenburna värmesystemet som är installerat. Även här är det större besparingsmöjligheter för hus med golvvärme.

  • För ett hus med golvvärme sparar de testade bergvärmepumparna mellan 72 och 80 procent (motsvarande 24 600 till 27 400 kWh per år) och har en värmefaktor på mellan 3,5 och 5,0.
  • För ett hus med radiatorer är besparingen 67 till 76 procent (22 900 till 25 900 kWh per år). Årsvärmefaktorn ligger på mellan 3,0 och 3,8.

Energibesparing bergvärmepump

För att göra bergvärmepumpens besparingskapacitet översiktlig togs medelvärden på testresultaten av de 9 värmepumparna. Som framgår från tabellen har bergvärmepumparna störst energibesparingsförmåga i hus med höga energibehov och golvvärme.

Besparingspotentialen är definitivt större för dig som har ett vattenbaserat värmesystem via golvvärme. Viktigt att tänka på är dock att det är flertalet faktorer som påverkar en värmepumps effektivitet. 

Något som är specifikt just för bergvärmepumpen är att borrhålet bör även ha rätt dimensioner för att värmepumpen ska kunna jobba så effektivt som möjligt. Bergvärmepumparnas effektivitet kan sjunka med så mycket som 10 procent vid ett temperaturfall i borrhålet på 5 grader (från nollgradigt). Därför är viktigt att en bergvärmepump installeras korrekt och har rätt storlek för att den ska ge optimal prestanda. 

Exempel hus Energibesparing Årsvärmefaktor
Litet hus (24 200 kWh) med radiatorer 17 000 kWh 3,4
Litet hus ( 24 200 kWh) med golvvärme 20 700 kWh 4,0
Stort hus (34 300 kWh) med radiatorer 24 500 kWh 3,5
Stort hus (34 300 kWh) med golvvärme 26 200 kWh 4,3

 

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut