Jämför pris och offerter på värmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 26 januari 2021

Priser och beräkning för luft-vattenvärmepump

För fastigheter under optimala förhållanden kan man spara så mycket som 70 procent av energiförbrukningen, då man går från uppvärmning med en luft-vattenvärmepump från direktverkande el.

Den höga effekten uppnås bland annat genom att värmen distribueras ut i huset genom ett vattenburet värmesystem. Den vattenburna värmen ger en jämn spridning i huset och kan dessutom värma upp tappvattnet.

Besparing med luft-vattenvärmepump

Den genomsnittliga besparingen under ett år för en normalstor villa kan uppgå till 10 000 kWh. Med ett elpris på 1,20 per kWh innebär det 12 000 kronor i sparade varje år.

Störst besparing går att uppnå i ett hus i södra- och mellersta Sverige, med en energiförbrukning runt 25 000 kWh per år för uppvärmning.

Luft-vattenvärmepumpen har en högre effekt när utomhustemperaturen inte når en allt för låg temperatur. Trots detta fungerar  luft-vattenvärmepumpen även i de norra delarna av Sverige så som Sundsvall, Härnösand, Sälen och Umeå.

De flesta luft-vattenvärmepumpar som är tillverkade för svenskt klimat är fullt funktionella ner till -20°C, även om effekten minskar vid lägre temperaturer. Dessutom har luft-vattenvärmepumpar blivit betydligt mer effektiva på senare år.

För 10 år sedan var det svårt att konkurrera med bergvärme, medan luft-vattenvärmepumpen idag kan innebära en än lägre årskostnad jämfört med en bergvärmepump för vissa hushåll i Götaland och Svealand.

Luft-vattenvärmepumpen passar hus med vattenburet värmesystem

Tips! Fyll i formuläret för att beställa upp till 4 kostnadsfria offerter som är baserade på dina behov!

Hur mycket kan ni tjäna på att investera i en luft-vattenvärmepump?

Vi räknar på att en genomsnittlig installation av en luft-vattenvärmepump kostar 106 000 kronor, inklusive montering, värmepump och driftsättning.

Räkna med att 30 procent av detta är installationskostnader som ni kan ansöka om rotavdrag för.

Rotavdraget motsvarar 30 procent av arbetskostnaden, vilket i exempelfallet utgör 9 540 kronor. Det innebär att om det totala priset för luft-vattenvärmepump och installation uppgår till 106 000 kronor, behöver du endast betala 96 460 kronor om ni är berättigade till rotavdrag.

Du kan få upp till 50 000 kronor i rotavdrag per år och person. Så om ni är två stycken i hushållet kan ni få 100 000 kronor i rotavdrag.

Luft-vattenvärmepumpens prisfaktorer och förutsättningar

Varmepumppriser _element

Beroende på energiförbrukning, boyta och geografiskt läge så varierar rekommendationerna kring vilken som är den bästa typen av värmepump.

Luft-vattenvärmepumpen passar de flesta hushåll i Sverige, men det finns tre parametrar som bör ses över innan ni bestämmer er för att köpa en luft-vattenvärmepump.

  1. Luft-vattenvärmepumpen passar för hus som har ett vattenburet värmesystem, det vill säga radiatorer eller golvslingor. Årskostnaden för uppvärmning med en luft-vattenvärmepump kan bli lika låg eller lägre jämfört med bergvärme, för hus i södra och mellersta Sverige. 
  2. Luft-vattenvärmepumpen passar för hushåll där tomten inte är anpassad för borrning eller grävning för bergvärme eller jordvärme. Eftersom det inte krävs några omfattande ingrepp på tomten är även det initiala priset lägre är för andra värmepumpsalternativ. 
  3. Luft-vattenvärmepumpar är passande för både nybyggda och äldre hus. Givetvis blir uppvärmningen mer effektiv när huset är välisolerat, tätt och endast en minimal mängd varmluft tar sig ut genom ytterväggarna. Kom ihåg att uppvärmningen blir effektivare om radiatorerna, eller golvvärmen, har en låg framledningstemperatur.

Fyll i formuläret för att matchas med flera leverantörer av luft-vattenvärmepumpar. Det är enkelt, snabbt och kostnadsfritt.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut