Beställ offerter på värmepumpar
Jämför priser och kvalitet
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 16. augusti 2018

Vad kostar en luft-vattenvärmepump?

Kostnader vid installation av en luft-vattenvärmepump

Totalkostnaden för en luft-vattenvärmepump brukar ligga på 80 000 kronor till 100 000 kronor. Totalkostnaden består av två delar: Värmepumpen och installationen.

Arbetskostnaden för installation av en luft-vattenvärmepump uppgår till 30 procent av den totala kostnaden. 

Totalkostnad: 80 000 - 100 000 kronor
Varav arbetskostnad: 25 000 - 35 000 kronor
Installationstid: 1-2 dagar
Livslängd: Ca 20 år

Med en luft-vattenvärmepump kan du spara upp till 65 procent av värmekostnaderna jämfört med vattenburen elvärme. Du kan alltså spara mycket pengar på att byta till en luft vatten värmepump.

Beställ offerter redan nu hos oss. Genom att fylla i formuläret ovan på denna sida kan du få upp till 4 offerter helt kostnadsfritt. Inga förpliktelser medföljer heller - vi vill att det ska vara enkelt och billigt att spara på energi och elkostnader.

Varmepumppriser _luft _luft -front

Så mycket kostar en luft-vattenvärmepump 2018

6000 luft-vattenvärmepumpar per år

Antalet luftvärmepumpar som installeras ligger ganska konstant på 6000 installationer per år. Det gäller alltså för luft-vattenvärmepumpen, som inte ska förväxlas med en luft-luftvärmepump. Priset för en luft-vattenvärmepump är nämligen betydligt högre än priset för en luft-luftvärmepump.

Det krävs en utedel och en innedel

När man kollar priser på Internet är det lätt att hitta ett bra erbjudande som man sedan jämför sina inkomna offerter med. Kom då ihåg att luft-vattenvärmepumpen kräver en utedel och en innedel. Innedelen kan med fördel bestå av en inbyggd varmvattenberedare. Glöm alltså inte bort att räkna med kostnaden för luft-vattenvärmepumpens innedel när du jämför priser.

Exempelpriser på luft-vattenvärmepumpar

  • Nibe F2030 9 kW - 55 000 kronor
  • Bosch EHP 8 AW - 50 000 kronor
  • TOSHIBA ESTIA 11 KW - 60 000 kronor
  • CTC EcoAir 408 - 55 000 kronor
Tabell över exempelpriser
Modell Priser
Nibe 55 000 kronor
Bosch 50 000 kronor
Toshiba 60 000 kronor
CTC 55 000 kronor

Är luft-vattenvärmepumpen det rätta alternativet för ditt hus?

Moderna luft vatten värmepumpar har en god funktionalitet även under kalla dagar. Däremot är inte denna typ av värmepump den ultimata uppvärmningsformen för alla hus.

Har huset vattenburna radiatorer eller golvärme?

Luft-vattenvärmepumpen kopplas nämligen till ett vattenburet system. Om huset inte har rör dragna kan du se på möjligheten att installera en luft-luftvärmepump istället.

Bor du i södra eller mellersta Sverige?

Luftvärmepumpar fungerar i allmänhet bättre när det inte är för kallt. De flesta modeller fungerar väl ner till minus 15-20°C, därefter behövs kompletterande värme från elpatron eller kamin.

Givetvis kan man även installera luftvärmepumpar högre upp i landet, men värmefaktorn blir lägre. Det beror på den stora skillnaden i temperatur mellan utomhusluft och inomhusluft.

Har du en energiförbrukning på mindre än 25 000 kH per år?

Den högsta energibesparingen med en luft vatten värmepumpen kan åstadkommas med en energiförbrukning mellan 15 000 och 25 000 kWh per år. Om varmvattenförbrukningen är hög kan det vara lämpligt att komplettera med en extern varmvattenberedare samt välja en värmepump med högre effekt.

3 frågor med svar från experten

Vad är skillnaden mellan en luft-vattenvärmepump och en luft luftvärmepump?

Luft-vattenvärmepump - används med radiatorer eller golvvärme

En luft-vattenvärmepump tar upp energi ur luften genom utedelen. Luften sugs in i innedelen där den komprimeras och omvandlas till värme inne i kompressorn. Det varma vattnet pumpas sedan ut i radiatorer eller golvvärme.

Frågor och svar på luft-vattenvärmepumpar

Luft-luftvärmepump - varm luft genereras genom en fläkt

Luft-luftvärmepumpen tar också upp energi ur utomhusluften. Skillnaden med systemet är att energin sedan komprimeras i luft-luftvärmepumpens innedel som sedan sprider värmen genom en fläkt. Endast luften värms upp och det är också varför luft-luftvärmepumpen inte kan värma upp tappvatten.

Hur mycket kan jag spara med en luft-vattenvärmepump? 

Svaret beror till stor del på vilken typ av uppvärmning du har idag. Låt oss säga att ditt hus värms upp med vattenburen el, vilken förbrukar 21 000 kWh per år. En luft-vattenvärmepump har en årsvärmesfaktor på ungefär 2,7 SCOP.

Det betyder att luft-vattenvärmepumpen kommer att förbruka 7800 kWh per år. Om elpriset ligger på 1,30 kronor per kWh, betyder detta att du sparar 17 160 kronor i elkostnader varje år. Med en inköpskostnad på omkring 90 000 kronor blir återbetalningstiden drygt 5 år.

Kan jag nyttja rotavdraget vid installation av en luft-vattenvärmepump?

Ja, det kan du. Detta förutsatt att du uppfyller de allmänna kravet gällande rotavdrag såsom att du själv är ägare av huset som måste vara minst fem år gammalt. Likaså kan du inte få ut mer än 50 000 kronor per år från rotavdraget.

Om du utnyttjar rotavdraget kan du spara cirka 9% av totalbeloppet. Arbetskostnaden för installation av luft-vattenvärmepump beräknas till 30 procent av totalkostnaden. Utifrån föregående exempel där det totala priset uppgår till 90 000 kronor, innebär det att arbetskostnaden motsvarar 27 000 kronor. Du får dra av 30% av arbetskostnaden - vilket motsvarar 8 100 kronor.

Kostnaden för luft vatten värmepumpen inklusive installation blir då 81 900 kronor.

Beställ offerter på luftvärmepump Det tar mindre än 1 minut!