Luft-luftvärmepump

Jämför pris och kvalitet på luft-luftvärmepumpar - Beställ flera offerter...

Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 09. september 2020

Luft-luftvärmepumpen - det billiga och miljövänliga alternativet

En luft-luftvärmepump är ett billigare alternativ än andra typer av värmepumpar. Det beror på att installation och montering samt driftsättning är en relativt lätt arbetsinsats som tar cirka en arbetsdag. Dessutom är själva värmepumpen billigare än andra mer avancerade värmepumpar. Dock bör man känna till att den enbart värmer eller kyler luften, och inte tappvatten.

Det finns många fördelar med en luft-luftvärmepump:

 • Den genererar behaglig varmluft om vintern
 • Den genererar svalkande kyla på sommaren
 • Den har låga driftskostnader
 • Det är ett miljövänligt alternativ

Det behöver inte vara svårt att välja rätt luftvärmepump. Fyll i formuläret så matchar vi dig med våra samarbetspartners i ditt område. Det är gratis och utan förpliktelser. När du fått offerterna kan du i lugn och ro överväga vilket alternativ som passar er fastighet bäst.

Passar en luft-luftvärmepump er fastighet?

En luft-luftvärmepump kräver inga direkta förutsättningar på tomten, som exempelvis jordvärme eller bergvärme. Dock finns det vissa förutsättningar gällande fastigheten som påverkar luft-luftvärmepumpens prestation.

Det optimala för en luft-luftvärmepump är en öppen planlösning, då cirkulerar den varma luften bättre i fastigheten.

Ytterligare riktlinjer är att man inte bör ha allt för hög energiförbrukning eller stor bostadsyta, vid uppvärmning med en luft-luftvärmepump. En luft-luftvärmepump passar alltså bättre för små till medelstora fastigheter med en låg till medelhög energiförbrukning. Därför är en luft-luftvärmepump dessutom utmärkt för kontor, butikslokaler samt fritidshus.

Luft-luftvärmepumpen är den perfekta lösningen för hus och villor som saknar ett vattenburet värmesystem. Det vill säga att huset idag värms upp med exempelvis direktverkande elradiatorer. Eftersom luft-luftvärmepumpen genererar mellan 3 till 5 gånger mer energi än vad den förbrukar kan den sänka uppvärmingskostnaderna med upp till 50 procent.

Har er fastighet ett vattenburet värmesystem, det vill säga radiatorer eller golvslingor? Då kan luft-vattenvärmepumpen passa bättre.

Priser och besparing med luft-luftvärmepump

En villa som värms upp med direktverkande elradiatorer kan sänka uppvärmningskostnaderna med upp till 50 procent, genom att byta till en luft-luftvärmepump. De stora besparingsmöjligheterna gör luft-luftvärmepumpen till en attraktiv investering, då återbetalningstiden är endast några år.

En investering i en luftvärmepump, inklusive installation beräknas kosta mellan 15 000 kronor och 45 000 kronor. Därmed är det relativt billigt i förhållande till andra värmepumpar.

I diagrammet nedan ser du en prisjämförelse mellan de olika värmepumpsalternativen; luft-luftvärmepump, luft-vattenvärmepump, jordvärmepump samt bergvärmepump. Priserna är beräknade på totalentreprenad, det vill säga inklusive installation. Skillnader i pris kan förekomma hos olika leverantörer.Luft _luftvarmepump _pris

Luft-luftvärmepumpens livslängd och funktion

Samtidigt som utvecklingen går framåt så förbättras hela tiden luft-luftvärmepumpens funktioner och egenskaper. Luft luft värmepumpen livslängd är idag längre och har bättre hållbarhet än vad värmepumparna hade för 10 år sedan. Samtidigt är de mer energieffektiva.

Livslängden kan variera mellan olika märken och tillverkare, men man kan räkna med att den fungerar i minst 10 till 15 år. De flesta leverantörer lämnar därför generösa garantier.

Moderna och nya värmepumpar kan fjärrstyras från mobila enheter. Det betyder att du kan höja underhållsvärmen i fritidshuset dagen innan du ska dit, eller reglera inomhustemperaturen i din permanenta bostad på väg hem från semestern.

Återbetalningstiden för en luft-luftvärmepump varierar beroende på energiförbrukning och investeringskostnad. De allmänna riktlinjerna är att en luftvärmepump har betalt sig själv efter cirka 5 år. Detta varierar med energiförbrukning och var i landet man bor.

10 Fördelar med luft-luftvärmepumpen

 1. En luft-luftvärmepump sänker energiförbrukningen och därmed uppvärmningskostnaderna med upp till 50 procent.
 2. Det är en låg kostnad för själva värmepumpen, inklusive montering och driftsättning. Priset brukar hamna på mellan 15 000 kronor och 45 000 kronor totalt.
 3. Återbetalningstiden är kort. Man brukar säga att en luft-luftvärmepump har betalt sig själv efter cirka 5 år.
 4. Luft-luftvärmepumpen är det perfekta alternativet för villor och andra typer av fastigheter som saknar ett vattenburet värmesystem i form av radiatorer eller golvslingor. Den passar även kontor, stugor och butiker.
 5. Luft-luftvärmepumpen kräver inga direkta förutsättningar på tomten, som exempelvis jordvärme eller bergvärme. Därför tar montering och driftsättning normalt sett max en arbetsdag.
 6. Till skillnad från andra värmepumpar är luft-luftvärmepumpen vändbar, det vill säga att den kan fungera som luftkonditionering och generera sval luft på varma sommardagar.
 7. En luft-luftvärmepump renar luften och förbättrar inomhusklimatet.
 8. Den avfuktande funktionen som en luft-luftvärmepump har är perfekt i rum och utrymmen där luftfuktigheten är hög, till exempel källarutrymmen.
 9. Ny teknik på marknaden har gjort att livslängden på luftvärmepumparna är lång och effekten hög.
 10. Det finns flera olika typer av luft-luftvärmepumpar på marknaden, med olika effekter priser och funktioner. Därför är det möjligt att hitta det alternativ som passar just er.

Fyll i formuläret och jämför offerter. Det är gratis och utan förpliktelser.

Beställ flera offerter Gratis och utan förpliktelser!

 

5 Nackdelar med luft-luftvärmepumpen

 1. En luft-luftvärmepump värmer inte upp tappvatten utan endast inomhustemperaturen.</p >
 2. Luft-luftvärmepumpar är inte lika lönsamma för stora fastigheter med hög energiförbrukning, som exempelvis bergvärme eller jordvärme, då verkningsgraden är lägre.
 3. Vid mycket låga temperaturer får en luft-luftvärmepump nedsatt funktion. En luftvärmepump brukar klara av en temperatur ned till minus 20 °C.
 4. Luft-luftvärmepumpen ger ifrån sig ett svagt surrande ljud, vilket kan uppfattas som störande för ljudkänsliga personer. Placera därför ej värmepumpen i närhet av sovrum eller andra platser där man vill ha helt tyst.
 5. Det finns luftvärmepumpar på marknaden som inte klarar av nordiskt klimat. Därför rekommenderar vi att du anlitar en professionell värmepumpsleverantör som kan guida dig rätt.

Hur fungerar en luft-luftvärmepump?

En luft-luftvärmepump består av en inne- och en utedel. I utomhusluften finns lagrad solenergi i form av värmeenergi, även vid låga temperaturer. Denna värmeenergi fångas upp av utomhusdelen och omvandlas till behaglig värme via en process i själva värmepumpen. Den varma luften fördelas sedan i fastigheten via en fläkt, som i normalfallet är placerad på väggen, strax under taket.

1 2 3 4 5 6 7 8
Luft-luftvärmepump

Eftersom luft-luftvärmepumpens effekt påverkas av utomhustemperaturen, så sjunker verkningsgraden när det är kallt ute. Dock är luftvärmepumpar idag framtagna för att kunna hantera vårt nordiska klimat bättre än tidigare. För de flesta nordiska värmepumparna är den lägsta temperatur på minus 20 °C. Då tar elpatron eller elkassett över uppvärmningen.

 

Vad betyder COP och SCOP?

COP betyder Coefficient of performance och mäter värmepumpens verkningsgrad. Verkningsgraden beskriver hur många kilowatt värmepumpen genererar i förhållande till vad den förbrukar. Ju högre verkningsgrad desto effektivare värmepump. Denna varierar mellan olika modeller och märken. Det viktiga är att ni väljer en luftvärmepump som är rätt dimensionerad för er fastighet.

SCOP mäter värmepumpens årsvärmefaktor, det vill säga verkningsgraden över ett helt år. Därför är detta värde normalt sett lägre än COP-värdet eftersom effekten minskar under de kallare månaderna. SCOP-värdet varierar därför också beroende på var i Sverige du bor, ju längre norr ut desto lägre SCOP.

COP_varmepump

Fyll i formuläret, det är gratis och utan förpliktelser. Du får hem offerter, som du i lugn och ro kan kolla över. Vi tycker det ska vara enkelt för er att sänka era uppvärmningskostnader och värna om miljön!

Beställ offerter Det tar endast 1 minut!