Jämför pris och offerter på värmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
1. Förfrågan
1. Förfrågan
Du gör en offert­förfrågan & vi bekräftar dina uppgifter
2. Matchning
2. Matchning
Vi matchar dig med installatörer utifrån dina behov
3. Jämför offerter
3. Jämför offerter
Jämför offerter och hitta bästa lösningen för dig
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 26 januari 2021

Värmepump i Malmö

Värmepumpar i Malmö

I Malmöregionen och resten av Skåne har man störst möjlighet till besparing genom användning av värmepump i jämförelse med övriga Sverige. Anledningen till att det går att spara mer energi i Malmö och Lund jämfört med Stockholm, beror på den milda väderleken. Årsmedeltemperaturen i Malmö ligger på 6,1°C, vilket gör att även luftvärmepumpar har god funktion i området.

Det milda kustklimatet gör att även luft-luftvärmepumpar kan fungera effektivt under vintern. Bergvärme är dock en typ av värmepump som inte fungerar effektivt i vissa delar av Skåne. Det beror på den höga kalkhalten och typen av berggrund som Skåne är uppbyggt av. Den porösa berggrunden gör att färre mängd energi kan hämtas ur marken. Om man ska borra för bergvärme, måste man därför borra väldigt djupt, vilket inte är ekonomiskt optimalt.

Oavsett om du bor i Malmö, Helsingborg, Eslöv, Hässleholm, Osby, Kristianstad, Simrishamn, Trelleborg, Ystad eller Lund, så kan vi hjälpa dig att hitta en leverantör för bergvärme, jordvärme eller luftvärmepump. Är du intresserad av att jämföra offerter för bästa möjliga pris? Skicka in formuläret till höger, så kontaktar vi dig snarast.

Så fungerar en värmepump i Malmö

En bostad i Skåne har vanligen en mindre andel uppvärmningskostnad per år eftersom vintern är mild. Under sommaren kan det bli varmt på de stora öppna ytorna och därför kan det vara fördelaktigt med ett värmesystem som även kan kyla huset. Alla typer av värmepumpar kan tekniskt sett ta in energi och omvandla denna till värme eller kyla.

Luft-luftvärmepump i Malmö

Luft-luftvärmepumpen kan generera värme, men fungerar också som en aircondition under sommaren. Värmepumpens innerdel blåser ut luft i rummet, vilket gör att denna typ av värmepump främst passar för mindre hus och lägenheter i Malmö. Besparingen ligger någonstans mellan 30 och 50 procent jämfört med direktverkande el. Inköpspriset exklusive installation är från 15 000 upp till 40 000 kronor.

Luft-vattenvärmepump i Malmö

Luft-vattenvärmepumpar i Malmö är effektivare än föregående modell. Alla typer av luftvärmepumpar hämtar energin från samma källa, luften, men omvandlar sedan energin till olika former. En luft-vattenvärmepump överför värmen till ett vattenburet system med radiatorer eller golvvärme, vilket gör att värmepumpen passar även för större bostäder.

En luft-vattenvärmepump i Malmö kan mycket väl innebära samma besparing som jordvärme om du bor i Lund, Helsingborg eller någon annanstans i Skåneregionen. Detta motsvarar en besparing på ungefär 60 procent. Priset för en luft-vattenvärmepump varierar från 45 000 till 120 000 kronor. Priset är väldigt beroende av om det finns en inmonterad varmvattenberedare i värmepumpen. Likaså finns det både svensk- och Asienproducerade värmepumpar. Det svenska klimatet kräver att värmepumpen fungerar ner till minst -15°C under kalla vintrar.

Bergvärmepump i Malmö

Varmepump _utomhus

Berggrunden i Malmö, Helsingborg, Ängelholm, Trelleborg och Österlen består till stor del av kalksten. Vid borrning av bergvärme i kalksten krävs det att man borrar väldigt djupt för att kunna utvinna tillräckligt med energi. I områdena upp mot Småland, så som Hässleholm och Osby, är berggrunden mer lämpad för bergvärme, men det är inte alltid det mest optimala valet ur ekonomisk synpunkt.

Genom att gå från vattenburen el till bergvärme, kan man spara 65-75 procent av energiförbrukningen. Bergvärmepumpen kostar från 65 000 till 120 000 kronor, och grävningen motsvarar omkring 50 000 kronor för 140 meter borrning. Med tanke på Malmös berggrund krävs ofta djupare borrning än så, och effekten riskerar att inte bli särskilt hög.

Jordvärmepump i Malmö

Jordvärme är ekonomiskt mer fördelaktigt än bergvärme. En totalentreprenad inklusive grävning och montering kan kosta omkring 100 000 kronor. Jordvärmepumpen kostar som en bergvärmepump, medan kostnaden för grävning beror på marken. Allra billigast kommer du undan om du själva gräver diket för slangen, men de flest installatörer gör arbetet ganska enkelt på ett par dagar.

I mellersta och norra Sverige kan man ibland ha problem med att tomten inte sätter sig efter grävning av jordvärme. Jorden sjunker alltså ihop mellan slangkurvorna, så att gräsmattan liknar en böljande sjö istället för en golfgreen. Detta problem förekommer väldigt sällan i Skåne, eftersom tjälen i marken inte stannar lika länge som längre upp i landet.

Läs också: 10 fantastiska fakta om luftvärmepumpar

Så fungerar värmepumpsinstallation i Malmö

Det är enkelt att få en värmepump installerad. Själva installationen tar 1-2 dagar beroende på om det är en luftvärmepump eller en berg- eller jordvärmepump. Många värmepumpsinstallatörer har även möjlighet att demontera ditt gamla system om du till exempel har en gammal olje- eller vedpanna som inte längre kommer att användas.

Inför val av värmepumpsinstallatör bör du ta in minst tre offerter, så att du kan jämföra prisbilderna.

Om du vill utnyttja rotavdraget för din värmepumpsinstallation, ska du meddela detta till installatören, så hjälper vanligen personen dig med ansökan till Skatteverket. Kom ihåg att du har rätt till maximalt 50 000 kronor per år i rotavdrag, och skattesubventioneringen omfattar 30 procent av arbetskostnaden.

Innan du installerar en värmepump, bör du se över husets fönster och isolering. Upp till 35 procent av all värme som läcker ut ur huset, kommer ut just genom fönster och dörrar. Dels beror det på att gamla tvåglasfönster inte isolerar särskilt väl, men det kan också bero på att nya tätningslister behövs. Genom att täta huset innan inköp av värmepump har du redan sparat några kWh energi per år.

Hör av dig till GreenMatch om du vill veta mer om vad värmepumpar kostar. Vi har leverantörer över hela landet som hjälper dig med hela installationen. Fyll i formuläret högst upp till höger, så tar vi dig vidare i processen.

Läs också: Vad är priset för en värmepump?